Четвер, 28.03.2024, 21:21
Відділ освіти 
Лебединської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 73
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
МОН України
ДОН ОДА
СОІППО
СОЦПОРТМ
ХРЦОЯО
Педагогічна преса
Головна » 2012 » Листопад » 21 » Організація профілактичної роботи з питань попередження правопорушень та злочинних проявів в учнівському середовищі
16:58
Організація профілактичної роботи з питань попередження правопорушень та злочинних проявів в учнівському середовищі
Відповідно до плану роботи відділу освіти та з метою вивчення стану організації профілактичної роботи з питань попередження правопорушень та злочинних проявів в учнівському середовищі у  загальноосвітніх навчальних закладах Лебединського району  була здійснена перевірка Рябушківського НВК, Бишкінського НВК, Павленківського НВК в період з 13 по 19 листопада 2012 року.
З метою виховання в учнівської молоді поваги до основних обов’язків людини і громадянина, поглиблення та зміцнення правових знань школярів, вироблення навичок і звичок високоморальної поведінки педагогічні колективи у своїй роботі керуються такими нормативно-правовими документами: Декларацією прав дитини, Конвенцією ООН про права дитини, Конвенція виховання дітей та молоді у національній системі освіти виховання,  Сімейним кодексом України, Законом України «Про охорону дитинства», «Про загальну середню освіту», «Про профілактику правопорушень» тощо.
В навчальних закладах, де проводилося вивчення стану правовиховної роботи наявні  всі нормативні документи з даного питання.
У всіх школах виховний процес організовано згідно річних планів. В Бишкінському та Павленківському НВК плани складено на підставі обґрунтованого аналізу стану виховної роботи минулого навчального року та з врахуванням допущених недоліків. Розроблені заходи на виконання програм: «Збереження репродуктивного здоров’я дітей», «Комплексного плану профілактики правопорушень серед неповнолітніх на 2012 – 2015 р.», «Правової освіти школярів», «Запобігання дитячій бездоглядності»,  Комплексного плану «Профілактика та подолання тютюнокуріння», заходів, спрямованих на формування здорового способу життя та збереження і зміцнення здоров’я  згідно з Планом спільних заходів закладу освіти зі службою у справах дітей Лебединського району, відділом кримінальної міліції м. Лебедина,  наркологічним кабінетом Лебединського району на 2012 рік. Здійснюються організаційні заходи з профілактики злочинності, правопорушень та бездоглядності серед учнів, а саме: в рамках роботи з попередження правопорушень, запобігання дитячої бездоглядності, профілактики дитячого травматизму створені соціальні паспорти шкіл, в яких накопичуються матеріали соціального характеру, а саме ведеться облік:
- дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – в Павленківському НВК – 3, Рябушківському НВК – 4;
- дітей-інвалідів – в Бишкінському НВК – 2; 
- дітей, постраждалих від наслідків Чорнобильської аварії – в Бишкінському НВК – 1;
- дітей з малозабезпечених сімей – в Павленківському НВК – 2; в Бишкінському НВК – 1; в Рябушківському НВК – 4;
- дітей з багатодітних сімей – в Павленківському НВК – 18; в Бишкінському НВК – 3; в Рябушківському НВК – 13;
- дітей з деструктивних сімей – в Павленківському НВК – 4; в Рябушківському – 3;
- дітей, схильних до правопорушень – в Павленківському НВК – 1; 
Під постійним контролем класних керівників знаходиться відвідування школи учнями. В загальноосвітніх навчальних закладах  ведеться  «Книга контролю за відвідуванням учнями навчального закладу», проводиться аналіз стану відвідування учнями навчальних занять. Причини пропусків занять негайно з’ясовуються, підтримується постійний зв’язок з батьками. Медичні довідки та пояснювальні записки зберігаються в особових справах учнів. Але є і недоліки : так, учня 2 класу Падалки Владислава Рябушківського НВК не було в школі з 01.11. по 09.11.2012, а медична довідка видана цьому учню з 05.11. по 09.11.; учень 10 класу Нестеренко Юрій цього ж закладу не був в школі без поважної причини 18.10. і пояснювальна записка відсутня. Грубим порушенням виявлено те, що облік учнів в книзі контролю за відвідуванням учнями закладу не співпадає з обліком в класному журналі (Рябушківський НВК, Бишкінський НВК). Так, учениця 9 класу Рябушківського НВК Рябушка Ольга була відсутня по хворобі, але в класному журналі на деяких предметах виставлені оцінки. В Бишкінському НВК учень Линник Євген був відсутній 16.10. по хворобі, але з двох предметів виставлені оцінки в цей день. 
Систематично проводиться профілактичний рейд «Урок», мета якого виявлення дітей, які не навчаються в навчальних закладах, залучення їх до навчання, а також попередження негативних проявів серед учнiвської молодi. Школи взяли участь у Всеукраїнській  операції «Урок», на початок 2012-2013 н.р., і як результат дітей, що не приступили до навчання без поважних причин, не виявлено.
З метою забезпечення всебічного висвітлення проблем держави і права, приділення уваги роз’ясненню чинного законодавства в навчальному закладі питання профілактики злочинності та правопорушень, проведення правоосвітницької роботи тощо розглядалися на засіданні педагогічної ради Павленківського НВК (протокол № 7 від 07.11.2012), Рябушківського НВК (протокол № 6 від 27.10.2010) , Бишкінського НВК ( протокол № 2 від 10.01.2011) . На засіданні методичного об’єднання класних керівників Павленківського НВК (протокол № 1,2 від 31.08.2012 та 23.10.2012 ), Бишкінського НВК (протокол № 2 від 12.11.2012) 
Видано відповідні накази в усіх загальноосвітніх навчальних закладах: «Про заборону тютюнопаління в школі», «Про продовження роботи Ради профілактики правопорушень серед неповнолітніх на 12-13 н.р.», «Про організацію роботи з профілактики правопорушень серед учнів школи», «Про проведення місячника пропаганди правових знань», «Про заходи щодо профілактики і попередження бездоглядності та правопорушень серед неповнолітніх», «Про організацію чергування по школі». 
Проте накази з питань організації виховної роботи  здебільшого носять формальний характер, відсутні аналітичні накази. Заплановані заходи не конкретизовані і не мають відмітки про виконання.
Класними керівниками, педагогами-організаторами, психологами ведеться облік та аналіз стану профілактичної роботи з дітьми «групи ризику». На кожну дитину «групи ризику» заведена облікова картка, в якій фіксується профілактична та виховна робота з дитиною. З батьками проводяться бесіди роз’яснювального характеру про недопущення неналежного виконання ними батьківських обов’язків по відношенню до своїх дітей. За наслідками відвідувань сімей складаються відповідні акти обстеження умов їх проживання.
На внутрішкільному обліку в Бишкінському та Рябушківському НВК учні не стоять. У Павленківському НВК знаходиться 1 дитина (Зеленська Оксана). Вона  навчається у 8 класі. З нею проводиться індивідуальна робота класним керівником-наставником. Під постійним контролем знаходиться відвідування дитиною школи та обставини в родині. З бабусею  та матір’ю проводяться роз’яснювальні бесіди щодо їх прав та обов’язків. Протягом даного періоду проводились бесіди з бабусею та матір’ю дитини на тему «Здоров’я дитини залежить від атмосфери в сім’ї».  
В школах діють ради профілактики, на засіданнях яких розглядається поведінка учнів «групи ризику», проводиться профілактична робота з дітьми та їх батьками. В навчальних закладах розроблені положення про Раду профілактики. Головою ради профілактики є директор школи. До складу входять представники адміністрації навчального закладу, учнівського самоврядування, ВКМСД, соціально-психологічної служби, батьківського активу. Аналізується робота за рік, наявні протоколи засідань. На момент перевірки не було протоколів засідань Ради профілактики в Рябушківському НВК.
З метою профілактики правопорушень серед учнів, до школи запрошуються працівники правоохоронних органів, служби у справах дітей, центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді, які проводять індивідуальні профілактичні бесіди з дітьми з «групи ризику», виступають з лекціями та бесідами для учнів та їх батьків. 
В школах діють куточки правознавства:
- куточок правових знань;
- куточок психолога;
- «Знай та захищай свої права», «Якщо підліток порушив закон», «Ти маєш право, ти зобов’язаний»; 
Психологічною службою навчальних закладів здійснюється психологічний супровід дітей «групи ризику», через діагностичний (вивчення рівня розвитку пізнавальних здібностей, особливостей особистості, рівня міжособистісних відносин), корекційно-розвивальний (проведення тренінгів), просвітницько-профілактичний (лекції, семінари) напрямки.
Велику допомогу в правовиховній роботі надають органи учнівського самоврядування. Робота учнівського самоврядування дає змогу всім учням брати активну участь у житті класів та школи, а також наповнювати корисним змістом їх вільний від навчання час, що сприяє відволіканню їх від скоєння правопорушень. У всіх школах налагоджене чергування учнів та вчителів на перервах згідно графіку. В обов’язки чергового класу входить підготовка звіту черговому адміністратору про відвідування учнями школи, про їх присутність на уроках, перевірка санітарного стану кабінетів, фіксує порушників поведінки в позаурочний час. Щоп'ятниці, старші чергові доповідають про результати своєї роботи. Далі ця інформація доводиться до відома класних керівників, учнів класу, при потребі і батьків. В результаті проведеної роботи з’ясовано, що з метою прищеплення учням норм здорового способу життя, виховання позитивних якостей поведінки, формування високої культури взаємовідносин, організації змістовного дозвілля загальноосвітніми навчальними закладами постійно проводяться тематичні вечори, конкурси, диспути, бесіди, виховні години, батьківські збори, розважальні заходи, екскурсії тощо.
Одним із ефективних засобів попередження негативних тенденцій в учнівському середовищі є робота з батьками. Адже саме вони найбільше зацікавлені бачити своїх дітей соціально захищеними і завдання загальноосвітніх навчальних закладів зробити батьків партнерами у цій справі. Адміністраціями шкіл постійно ведеться роз’яснювальна робота з батьками на загальношкільних, класних батьківських зборах, під час індивідуальних бесід, щодо недопущення правопорушень серед учнівської молоді. Під час роботи батьківських лекторіїв, всеобучів розглядалися питання щодо правової освіти батьків. В порядок денний батьківських зборів включаються актуальні питання щодо виховання дітей, організовуються зустрічі з медичними працівниками, працівниками ВКМСД. 
Найбільш поширеними формами роботи класних керівників з правового всеобучу школярів є бесіди, виховні години по вивченню правил для учнів, сюжетно-рольові ігри для молодшого шкільного віку, диспути та вікторини для старшокласників.
У шкільних бібліотеках є добірка літератури на правову тематику, якою користуються батьки, вчителі, учні.
Тісний зв’язок підтримується з правоохоронними органами. Складений план взаємодії закладів та кримінальною міліцією. Органи правопорядку надають допомогу у проведенні профілактичної роботи з учнями, схильними до протиправних дій, та їх батьками, виступають з лекціями на загальношкільних батьківських зборах.
З метою виховання в учнівської молоді поваги до основних обов’язків людини і громадянина, поглиблення та зміцнення правових знань школярів, вироблення навичок і звичок високоморальної поведінки, щорічно проводиться декади, місячники та тижні правових знань, під час яких відбуваються зустрічі учнів з представниками служби в справах дітей райдержадміністрації. Проводяться навчальні семінари, уроки правової грамотності, засідання круглих столів, на яких учні вивчають законодавство України, цивільний кодекс. 
Класними керівниками,вчителем біології, членами волонтерського загону проводяться уроки здоров'я, виховні години, конкурси плакатів на теми «За здоровий спосіб життя», «Профілактика тютюнокуріння», «Наркотики – загроза людству», «Чарка – ворог здоров'ю», тематичні виставки книг у шкільних бібліотеках, вікторини, ряд інших змістовних заходів.
У  загальноосвітніх навчальних закладах   діє громадський наркопост.
Метою роботи громадського наркопосту є організація роботи щодо збереження і зміцнення здоров’я учасників навчально-виховного процесу та координації зуcиль педагогічного  та батьківського колективів, органів управління освіти, охорони здоров’я, органів виконавчої влади, спрямованих на формування у дітей та молоді основ здорового способу життя, активної громадської позиції, готовність до збереження духовних, суспільних і природних цінностей, здатності до творчої праці, саморозвитку, самовиховання, самоосвіти.
До складу громадського наркопосту входять: заступник директора з виховної роботи-керівник наркопосту, практичний психолог, класні керівники.
На початку кожного навчального року складається план роботи наркопоста, який погоджується лікарем-наркологом Лебединської ЦРЛ.  В  Рябушківському НВК такого плану не виявлено.
Членами наркопосту здійснюється велика профілактична робота. Під час перерв проводяться рейди.
Основними причинами, які сприяють протиправній поведінці учнівської молоді, слід визнати фактори, які пов’язані з економічною нестабільністю, майновим розшаруванням суспільства, його соціальною незахищеністю, зниження виховного потенціалу сім’ї, негативний вплив антигромадських елементів вимагає особливого  контролю з боку директорів та заступників директорів шкіл організація виховної роботи в загальноосвітніх навчальних закладах, стан проведення  виховних годин класними керівниками. 
Сьогодні постає нагальна потреба активізації правового виховання населення, головними завданнями якого є профілактика правопорушень у молодіжному середовищі, запобігання негативному впливу на свідомість підлітків інформації, яка містить елементи жорстокості, бездуховності, насильства, порнографії, пропагує тютюнопаління, пияцтво, антисоціальну поведінку, а також формування активної життєвої позиції молоді у правовій сфері, тобто непримиримого ставлення до антигромадської поведінки, розуміння неповнолітніми ролі і суті держави й права, знання основних законів України, принципу єдності прав, свобод, обов'язків і відповідальності.
Значного занепокоєння в останні роки викликає проблема екранного насильства та насильства, що пропагується мережею Інтернет. Адже, без сумніву, засоби масової інформації є одним з головних чинників формування моральної свідомості в наш час. Має місце не просто скоєння неповнолітніми насилля  щодо своїх ровесників, а й відеозйомка цих неподобств на мобільні телефони з подальшим їх розповсюдженням.
Отже, з боку адміністрації шкіл потребують контролю наступні питання:
- забезпечення належного психологічного та соціально-педагогічного патронажу;
- Тримати під постійним контролем відвідування школи дітьми з неблагополучних родин, в обов’язковому порядку повідомляти відповідні служби про відсутність цих дітей більше 10 днів та про заходи впливу, які були застосовані з боку школи;
- контроль за інформаційним простором учнів, змістом інформації, що міститься в комп’ютерах навчальних закладів;
- заборона доступу до продукції еротичного та сексуального характеру, продукції, що містить елементи жорстокості та насильства під час занять на комп’ютерах, встановлених в школах, які використовуються під час навчально-виховного процесу, мають доступ до мережі Інтернет;
- здійснювати  суттєвий вплив на свідомість батьків, які ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання та навчання своїх дітей, залучати до співпраці органи місцевого самоврядування;
-  тримати тісний зв’язок з відділом освіти, сільськими радами, кримінальною міліцією та центром соціальної служби у справах неповнолітніх.

Переглядів: 5454 | Додав: osvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Президент України
Верховна рада
Урядовий портал
Сумська ОДА
Сумська облрада
Лебединська РДА
Районна рада
Архів записів
Copyright MyCorp © 2024Конструктор сайтів - uCoz