П`ятниця, 29.03.2024, 04:03
Відділ освіти 
Лебединської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 73
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
МОН України
ДОН ОДА
СОІППО
СОЦПОРТМ
ХРЦОЯО
Педагогічна преса
Головна » 2012 » Листопад » 9 » Проведення місячника еколого-натуралістичного відділу РБДЮТ
15:25
Проведення місячника еколого-натуралістичного відділу РБДЮТ

У світлі прогресивного розвитку науково–технічного прогресу проблема  взаємодії людини з природою постає як одна з найактуальніших проблем сучасності. Важливим аспектом у її вирішенні є передача необхідних знань, умінь, навичок та цінностей збереження й примноження природних ресурсів підростаючому поколінню, формування яких починається з самого дитинства, а у дорослому житті стає основою для розвитку екологічної свідомості та культури. 

Сьогодні екологічне виховання органічно включається до всіх напрямків навчального процесу, до всіх ланок безперервної освіти: сім`ї, дитячого садка, школи, позашкільних навчальних закладів. Саме останнім відводиться велика роль у формуванні потрібних знань, умінь і навичок спілкування дітей з природою через залучення до гуртків екологічного спрямування.  

Формування екологічної культури, розвиток пізнавальних, естетичних та комунікативних потреб покладено в основу роботи і гуртків еколого – натуралістичного відділу Лебединського РБДЮТ. Виховувати в дітей відповідальне ставлення до навколишнього середовища – довготривалий процес, його результатом повинно бути не лише оволодівання знаннями, а й розвиток бажання активно захищати  та поліпшувати природне середовище. 

Основними завданнями педагогів відділу є формування в гуртківців правильних поглядів на взаємозв’язок людини з природою, розвиток уміння бачити результати свого впливу на навколишнє середовище, формувати екологічну свідомість та мислення. 

Саме з метою розвитку всебічно розвинутої та екологічно-освіченої особистості педагогами еколого – натуралістичного відділу РБДЮТ з 27 вересня по 7 листопада 2012 року був проведений місячник, в рамках якого пройшли відкриті та масові заходи на базі навчально – виховних закладів району.

Вже традицією стало розпочинати місячник щорічною районною виставкою – ярмарком «Природа – джерело здоров’я, краси і багатства», метою якої є активізація роботи з учнівською молоддю щодо формування в неї екологічної компетентності, залучення її до практичної природоохоронної роботи; популяризація юннатівського руху у районі, підвищення ефективності роботи вихованців на навчально-дослідних земельних ділянках, відродження народних звичаїв та традицій. 

На ярмарку були присутні керівники міста та району, запрошені представники ЗМІ та телебачення, а також жителі міста та району. 

Сільськогосподарська продукція, яка була представлена на виставці–ярмарку, вирощена на навчально – дослідних ділянках  навчально – виховних закладів району і представлена за такими напрямками: «Наша земля – наше багатство», «Природа цінить твої таланти» та «Народна аптека». 

У ярмарку взяли участь учні 19 навчально – виховних закладів району та вихованці гуртків еколого – натуралістичного відділу Лебединського районного Будинку дитячої та юнацької творчості.

Грамотами відділу освіти Лебединської районної державної адміністрації нагороджені:

- Курганський НВК в номінації «Кращий асортимент продукції»

- Пристайлівський НВК в номінації «Краще оформлення експозиції»

- Пристайлівський НВК в номінації «Краща реклама продукції»

Відділом освіти Лебединської районної державної адміністрації оголошена подяка колективу Ворожбянського НВК за найбільшу зібрану суму коштів.

Продовжуючи організований та цілеспрямований процес формування системи наукових знань про природу та її взаємозв’язок із людиною, формування поглядів і переконань, що забезпечують становлення відповідального ставлення підростаючого покоління до навколишнього середовища, керівники гуртків провели такі заходи:

1. Виховний захід для молодшого шкільного віку «Ти природу бережи, з нею у злагоді живи!» на базі Межиріцької ЗОШ (кер. Грицаєнко І. М.)

2. Брейн – ринг «Природа – джерело здоров’я та багатства» на базі Гудимівського НВК (кер. Журавель І. І.)

3. Засідання круглого столу «Ліс – багатство країни»  на базі Межиріцької ЗОШ (кер. Грицаєнко І. М.)

4. Екскурсія до лісового господарства з метою ознайомлення з лісопосадковим інвентарем на базі  Боровеньківського НВК                  (кер. Гуща В.М.)

5. Виховний захід для молодшого шкільного віку «Рослини рідного краю» на базі Межиріцької ЗОШ (кер. Грицаєнко І. М.)

6. Конкурсно – розважальна програма «Люби і слав свій рідний край» (до святкування дня с. Межиріч) (кер. Грицаєнко І. М. та Карпенко Г. О)

7. Відкрите заняття «Легенди та цікаві історичні відомості про квіти» на базі Гудимівського НВК (кер. Журавель І. І.)

8. Екскурсія в природу з вихованцями дитячого садка «Осінні зміни в природі» на базі Ворожбянського НВК (кер. Карпенко Г. О.)

9. Прокладання екологічної стежки в лісопарковій зоні на базі Боровеньківського НВК (кер. Гуща В. М.)

10. Масовий захід «Свято осені» на базі Михайлівської ЗОШ (кер. Холоденко О. Ю.)

11. Виховний захід «Свято квітів» на базі Червленівського НВК                   

(кер. Гуща В. М.) 

12.  Трудова акція «Чисте довкілля для нас» на базі Михайлівської ЗОШ (кер. Холоденко О. Ю.)

13. Масовий захід «Біологічний КВК» на базі Межиріцької ЗОШ (кер. Карпенко Г. О.)

14.  Екскурсія до Межиріцького лісництва (кер. Карпенко Г. О.)

15. Виховний захід «Подорож до країни добра» на базі Гудимівського НВК (кер. Журавель І. І.)

16. Екскурсія до лісу «Сезонні зміни в природі та фенологічні спостереження» (молодша група) на базі Межиріцької ЗОШ (кер. Грицаєнко І. М.)

17. Екскурсія в природу на базі Михайлівської ЗОШ (кер. Холоденко О. Ю.) 

18. Засідання круглого столу на тему «Ліс і навколишнє середовище» на базі Межиріцької ЗОШ (кер. Грицаєнко І. М.)

19. Виховний захід «Збережи природу для себе!» на базі Гудимівського НВК (кер. Журавель І. І.)

20. Трудова акція «Діти за чисте довкілля» на базі Межиріцької ЗОШ (кер. Карпенко Г. О.)

21. Конкурсно – розважальна програма «У світі лікарських рослин» на базі Підопригорівського НВК (кер. Холоденко О. Ю.)

22. Виховний захід «Свято врожаю» на базі Боровеньківського НВК (кер. Гуща В. М.)

23. Масовий захід «Золота осінь» на базі Ворожбянського НВК (кер. Карпенко Г. О.)

 

На протязі місячника керівники гуртків, разом із своїми вихованцями, взяли участь у таких конкурсах:

1. Обласний етап Всеукраїнської акції «День юного натураліста» (гуртки «Юні друзі природи та «Юні лісівники», керівник Грицаєнко І. М.)

2. Обласний етап Всеукраїнської акції «Рослини – рятівники від радіації» (гуртки «Юні знавці лікарських рослин» та «Юні друзі природи», керівник Холоденко О. Ю.)

3. Обласний етап Всеукраїнського конкурсу школярів і учнівської молоді «Мій рідний край – моя земля» (гуртки «Юні знавці лікарських рослин» та «Юні друзі природи»,  керівник Холоденко О. Ю.)

4. Трудова акція «Плекаймо сад» (гурток «Юні ботаніки», керівник Карпенко Г. О.)

5. Обласний етап Всеукраїнського конкурсу школярів і учнівської молоді «Вчимося заповідати»  (гурток «Юні лісівники», керівник Гуща В. М.)

6. Обласний етап Всеукраїнського конкурсу – огляду внутрішнього озеленення  навчальних закладів «Галерея кімнатних рослин»  (гурток «Юні квітникарі», керівник Гуща В. М.)

В рамках місячника, педагоги еколого – натуралістичного відділу взяли участь у засіданні методичного об’єднання, в ході якого обговорили такі питання:

1. Розвиток мережі учнівських лісництв району (відповідальна       Грицаєнко І. М.).

2. Формування морально – етичних та духовних цінностей у підростаючого покоління через інтерактивні форми роботи (відповідальна Холоденко О. Ю.).

Завершальним заходом в проведенні місячника еколого – натуралістичного відділу РБДЮТ стало свято «День Позашкілля» на базі Гудимівського НВК. Метою заходу стало розширення знань учнів про зміст і роботу гуртків еколого – натуралістичного напрямку;  розвиток знань про природу та суспільство, екологічну свідомість та культуру, виховання любові до навколишнього середовища. В рамках заходу була проведена конкурсно – розважальна програма:

1. Вікторина «Цей цікавий світ рослин»

2. Вікторина «Вгадай про кого мова»

3. Конкурс «Відгадай загадку»

4. Конкурс «Пір’їнка»

5. Конкурс «Дівчина-осінь»

6. Гра «Життя лісу»

7. Гра «Театр звірів»

Природа – сусп.ільна цінність, оскільки є джерелом пізнавальних, естетичних, комунікативних потреб. Людина є частиною природи - без неї життя неможливе. То й берегти її треба як зіницю ока, всіляко охороняти, плекати, примножувати, любити і шанувати. Формувати таку переконаність і готовність втілювати її в життя треба змалку. Тим більше, що проблема екології нині набрала планетарного характеру. Бездушне і безвідповідальне використання природних ресурсів грозить привести людство до світової катастрофи. Тому головне завдання екологічного виховання - виховати таку особистість, щоб природа набула для неї життєво важливого значення. Знання з екології сприяють формуванню в молоді дбайливого ставлення до природи, розвитку екологічної культури. Саме вона допоможе відновити втрачену рівновагу і гармонію у відносинах «людина - природа».

Переглядів: 1152 | Додав: osvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Президент України
Верховна рада
Урядовий портал
Сумська ОДА
Сумська облрада
Лебединська РДА
Районна рада
Архів записів
Copyright MyCorp © 2024Конструктор сайтів - uCoz